Antenna

HOGYAN VÁLASSZ ANTENNÁT? SEGÍTÜNK!

A stabil és jó minőségű földfelszíni digitális TV vétel szempontjából kulcsfontosságú a megfelelő vevőantenna használata és annak, a helyi vételi adottságok figyelembevételével történő telepítése.

A földfelszíni digitális TV adásokhoz UHF (Ultra High Frequency) sávú vételre alkalmas antennák szükségesek, ezen belül, jelenleg a földfelszíni műsorszórásra a 470MHz és 694MHz közötti tartomány van kijelölve, ami a 21-től 48-ig terjedő csatornakiosztásnak felel meg. Ezt figyelembe véve az antenna kiválasztásának elsődleges szempontja, hogy az adatlapján megadott vételi frekvenciatartomány átfedje a fenti sávot.

A kereskedelemben kapható TV antennák másik fontos tulajdonsága a kivitel típusa, ami lehet beltéri vagy kültéri.

A beltéri antennák vagy más néven szobaantennák csak kivételesen magas lefedettségi szinttel rendelkező területeken, vételi szempontból kedvező környezeti adottságok (pl. alacsony árnyékoló hatású épület szerkezet) esetén alkalmazhatók. Ezeknek az antennáknak a beállításával kapcsolatban nem adható általános érvényű útmutató, a használatuk során nagy eséllyel előfordulhatnak vételminőség romlások.

A stabil jó minőségű vételhez megfelelően telepített kültéri antenna szükséges. A lapos kivitelű, viszonylag kis méretekkel rendelkező, általában műanyag burkolatú, kompakt kültéri antennákat, házfalra, teraszra kihelyezve, legfeljebb a Mindig TV hivatalos honlapján található lefedettség térkép piros és esetleg a narancs (ha van optikai rálátás a vett adóállomásra) színekkel jelölt területein lehetséges használni. A fenti térkép narancs- és halványsárga színekkel jelölt részein irányított, többelemes, kültéri vagy más néven tetőantenna alkalmazása javasolt. Ezeket az antennákat a lehető legmagasabb pozícióba, a tetősík fölé ajánlott telepíteni és a Mindig TV hivatalos honlapján található vételi irány kereső kijelzései alapján valamelyik, az adott területet ellátó TV állomás felé beforgatni. Fontos, hogy a vett adó irányába, a vevőantenna közelében ne legyenek a vételi helynél jelentősen magasabb épületek, fák, domborzati formák. Lényegesen hozzájárul a stabil vételminőséghez, ha olyan pozícióba van helyezve az antenna, ahonnan a vett adóra optikai átlátás is van.

A kültéri antennák is lehetnek aktív és passzív működésűek. Az aktív kivitel esetén egy beépített erősítőt is tartalmaz az eszköz. Aktív antenna vásárlása esetén kiemelten fontos, hogy az antenna rendelkezzen egy olyan beépített kiegészítővel is, amely védelmet nyújt a 700MHz felett működő mobil szolgáltatások esetleges zavaró hatásával szemben. A gyártók ez utóbbi képességet különböző megnevezésekkel jelölik, ilyen pl. 5G szűrő, 700MHz LTE szűrő, stb. Az aktív antennák működéséhez külső feszültségforrás is szükséges. Aktív antenna vásárlása esetén mindenképpen szükséges konzultálni egy szakemberrel az üzembe helyezés módjáról.

A mindigTV vételéhez elsősorban az alábbi jellemzőkkel rendelkező passzív működésű tetőantenna használata javasolt:

 • UHF sávú vételi képesség.
 • Legalább 10dBd értékű antenna nyereség.
 • A 700MHz feletti tartomány jeleinek csillapítására alkalmas beépített vagy különálló szűrő.
 • Horizontális polarizáció.
 • Tartós, időjárás- és korrózióálló mechanikai kivitel.
 • Egyszerűen szerelhető, jó és tartós kontaktust adó, 75Ohm-os impedanciájú antenna kimenet (pl. F aljzat).


Koaxiális kábelek és csatlakozók

A megfelelően kiválasztott és telepített antenna mellett szintén fontos, hogy a vételi rendszer részét képező, jeltovábbításra és szétosztásra szolgáló hálózat elemei is jó minőségűek legyenek, ezáltal biztosítva a zavartalan és torzításmentes antennajeleket a vevő vagy a vevők bemenetén. Ennek a feltételnek a megvalósítása az alábbi szempontok figyelembevételével lehetséges:

A régi, esetleg több tíz éves, meglévő kábeleket minden esetben javasolt újra cserélni. Kültérben, speciális időjárás és UV álló kábelek használata javasolt. Alacsony csillapításu, legalább kettős árnyékolású kábelek legyenek beépítve. A koaxiális kábelek csillapítása arányos a hosszukkal, emiatt a lehető legrövidebb nyomvonalak kialakítása célszerű. A toldások számát minimalizálni szükséges, ezekhez és minden végponthoz javasolt az F típusú toldók, csatlakozók és adapterek használata.


Erősítők

Bizonyos esetekben, az alacsony vételi szint és (vagy) az antenna kábelek csillapításának kompenzálása céljából erősítő beépítésére is szükség lehet, amit a vevőantennához a lehető legközelebb javasolt beiktatni, lehetőleg beltérben elhelyezve. Ezzel kapcsolatban fontos figyelembe venni, hogy a vevőantenna esetleges alacsony nyeresége nem pótolható erősítővel. Amikor több vevő között szükséges szétosztani az antenna jelet akkor is hasznos lehet egy az osztó elé beiktatott erősítő, amivel a kimeneteken kialakuló jelveszteség kompenzálható.

A megfelelő erősítő kiválasztásának szempontjai a következők:

 • Frekvenciatartomány: UHF sáv, az erősítő előtt minden esetben legyen beiktatva egy a 700MHz feletti sáv jeleinek kiszűrésére alkalmas eszköz.
 • Erősítés: Az esetek többségében 10 – 15dB elegendő.
 • Zajtényező: 4dB-nél nem magasabb.
 • Maximális kimenő szint: legalább 105dBuV.
 • Tápellátás: Távtáplált saját tápfeladóval vagy közvetlenül 230V AC adapterről.
Oldal tetejére