Fogyasztóvédelem

Mi a kötelező jótállás?
Köznyelven garanciának hívják. Részletesen az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról szóló 151/2003. (IX. 22.) Korm. Rendelet szabályozza.

Milyen elektronikai termékekre vonatkozik a kötelező jótállás?
A kötelező jótállás vonatkozik az elektronikai berendezésekre is, mint pl. televíziókészülék és vevődekóder, 10 000 Ft bruttó vételár felett. De a 151/2003. (IX. 22.) Korm. Rendelet szabályozza azt is, hogy milyen termékkörök esetében nincs vételárhoz kötve a garancia.

Meddig tart a kötelező jótállás?
A jótállás időtartama 1 év, amely a készülék vásárlónak történő átadásával kezdődik. Kötelező üzembe helyezéses termékek esetén (pl. gáztűzhely) a szakszerviz által elvégzett üzembe helyezés napjával kezdődik, amit a jótállási jegyen fel kell tüntetni.

Ha a vásárlást követő három munkanapon belül meghibásodik a készülék, mi a teendő?
Rendeltetésszerű használatra visszavezethető meghibásodás esetén nem lehet javítani a készüléket.
Kérheti a készülék cseréjét, árleszállítást vagy elállhat a fogyasztói szerződéstől (visszakérheti a készülék vételárát).
Kérjük, figyelmesen olvassa el a használati útmutatót, különös tekintettel az első üzembe helyezésre vonatkozó információt.

Ha a vásárlást követő három munkanapon túl romlik el a készülék, mi a teendő?
Kérheti a készülék cseréjét illetve javítását. Minden esetben javításra kerül a készülék, amennyiben annak cseréje aránytalan többletköltséget jelentene.

Mi a teendő, ha a kötelező jótállási időn túl romlik el a készülék?
Alapvetően a jótállási időn belül a szerviznek kell bizonyítani, ha a vásárló a terméket nem rendeltetésszerűen használta. A jótállási időn túl a vásárlónak kell bizonyítania, hogy a készülékben jelentkező hiba már a vásárlás pillanatában benne volt a készülékben. A vásárlónak kell fizetnie a javítást, amennyiben nem bizonyítható, hogy a hiba már a vásárláskor fennállt a készülékben. Tartós fogyasztási cikkek estében a forgalmazónak kell biztosítania, hogy a vásárlástól számított 3 éven belül legyen alkatrész a termék javításához, amennyiben alkatrész hiányában nem javítható a termék, akkor a forgalmazónak kell megtéríteni azt a vásárló részére.

Vásárlás az Interneten
Internetes vásárlás során az eladónak világosan, egyértelműen, jól érthetően tájékoztatnia kell a vásárlót:

  • a rendelés elkészítésének különböző technikai lépéseiről,
  • a közölt adatok tárolásáról,
  • a rendelés során használható nyelvről.

Valamint lehetővé kell tennie a rendelés adatainak javítását, még a rendelés elindítása (feladása) előtt. Az on-line szolgáltatást nyújtónak indokolatlan késedelem nélkül, elektronikus úton vissza kell igazolnia a rendelés továbbítását. Az ármegjelölésénél minimális követelmény a hozzáadottérték-adó (áfa), valamint a kiszállítás költségeinek egyértelmű és világos feltüntetése. A címkézésre, a szállítási feltételekre és a termékfelelősségre a vásárló lakóhelye (székhelye) szerinti nemzeti előírások vonatkoznak.

Régi hűtőszekrény, televízió és egyéb elektronikus berendezések
2003. február 13-án került kihirdetésre az Európai Parlament és a Tanács 2002/95/EK irányelve egyes veszélyes anyagok használatának korlátozásáról az elektromos és az elektronikai készülékekben, valamint az Európai Parlament és a Tanács (2002/96/EK) irányelve a hulladékká vált elektromos és elektronikai készülékekről.
Eszerint a kereskedő köteles a fogyasztó által felajánlott, az értékesített berendezéssel azonos elsődleges használati célú és mennyiségű használt berendezést átvenni. Azaz, ha a valaki egy tévékészüléket vásárol, akkor a régi tévéjét az eladónak ingyen vissza kell vennie.
A magyar harmonizációs jogszabályok a következők: 264/2004. (IX. 23.) Korm. rendelet az elektromos és elektronikai berendezések hulladékainak visszavételéről, 15/2004. (X. 8.) KvVM rendelet az elektromos és elektronikai berendezések hulladékai kezelésének részletes szabályairól, valamint 16/2004. (X. 8.) KvVM rendelet az egyes veszélyes anyagok elektromos és elektronikai berendezésekben való alkalmazásának korlátozásáról.

Oldal tetejére